Waar moet je op letten bij de aanschaf van een dakkoffer?

Een dakkoffer kan ervoor zorgen dat je aanzienlijk meer bagage wanneer je op reis gaat met je auto. Zeker met passagiers wordt immers de laadruimte van je auto beperkt. Een dakkoffer kan dan een uitstekende investering zijn, maar waar moet je nu eigenlijk op letten bij de aanschaf van een dakkoffer?

Grootte, capaciteit en laadvermogen

Drie cruciale zaken om aandacht aan te besteden bij het aanschaffen van een dakkoffer, zijn grootte, capaciteit en laadvermogen. Uiteraard is het belangrijk dat de dakkoffer niet te groot en te zwaar is voor de auto waarop je hem wilt gebruiken. Daarnaast is het natuurlijk ook van belang hoeveel je erin kwijt kunt, want je koopt hem om meer en eventueel ook grotere bagage te kunnen meenemen. Daarbij is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan het maximale laadvermogen, oftewel het maximale gewicht dat je erin mag vervoeren.

Aerodynamica

Een dakkoffer op je auto zorgt voor luchtweerstand en verandert daarmee de aerodynamica van je auto. Het gevolg hiervan is een hoger brandstofverbruik en meer windgeruis tijdens het rijden. Gelukkig kun je ook dakkoffer krijgen die gestroomlijnd zijn om de luchtweerstand te verminderen en het brandstofverbruik te optimaliseren. Dat vermindert dan ook meteen het windgeruis. Het zijn onder andere de dakkoffers van Hapro die bekend staan om hun aerodynamisch design.

Materiaal en duurzaamheid

Dakkoffers kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. Let hierop, want het heeft consequenties die van belang zijn. Kunststof dakkoffers zijn lichter en goedkoper, terwijl dakkoffers van glasvezel of metaal duurzamer kunnen zijn maar ook zwaarder. Zorg er in ieder geval voor dat de dakkoffer die je kiest bestand is tegen weersinvloeden en geschikt is voor langdurig gebruik.

Montagesysteem van de dakkoffer

Uiteraard is niet onbelangrijk dat de dakkoffer en het montagesysteem ervan daadwerkelijk compatibel is met het dak van je auto, anders heb je er niets aan. Ook loont het om aandacht te besteden aan het montagesysteem in kwestie en of dit eenvoudig te installeren en te verwijderen is. Sommige dakkoffers hebben een systeem voor snelle montage in het kader van extra gebruiksgemak, en dat is interessant voordeel wat je misschien graag wilt hebben.

Koop dus niet gewoon maar de eerste de beste dakkoffer, ook niet als je besluit om hem tweedehands aan te schaffen. Een goede deal is aantrekkelijk, maar het is belangrijker om te investeren in een dakkoffer die zo goed mogelijk bij je past. Dat is dan, zeker ook met het oog op duurzaamheid, een goede reden om er wat meer aan te spenderen.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.